به گزارش روابط عمومی بنیاد نخبگان استان تهران نشست هماندیشی «ملاحظات هستههای نخبگانی» با حضور دکتر محمود سعادت؛ قائممقام بنیاد ملی نخبگان و تعدادی از اعضای هستههای پژوهشی (طرح شهید احمدی روشن) در محل بنیاد ملی نخبگان برگزار شد.
در این نشست، محمود سعادتفومنی؛ قائممقام بنیاد ملی نخبگان، بررسی ابهامات و پاسخگویی به پرسشهای مستعدان برتر در حوزۀ هستههای پژوهشی را هدف تشکیل این نشست برشمرد و گفت: برگزاری این قبیل نشستها سبب میشود مطابقت بیشتری بین رویکرد و برنامههای بنیاد ملی نخبگان با جامعۀ مخاطبان وجود داشته باشند.
وی افزود: در نشستهای هماندیشی، تعامل مناسبی بین بنیاد ملی نخبگان و اجتماع نخبگانی برقرار میشود که از سویی از توقعآفرینی در بین مستعدانبرتر جلوگیری میکند و از سوی دیگر، آنان را با امکانات و ظرفیتهای موجود آشنا میکند.
سعادتفومنی ادامه داد: تشکیل این هسته و ارائه آن به جامعۀ نخبگانی در قالب طرح شهید احمدیروشن، اقدامی جدید است و طبیعی است که انتقاداتی را در پی داشته باشد.
قائممقام بنیاد ملی نخبگان تصریح کرد: یکی از انتقادات جدی به طرح شهید احمدیروشن، ایجاد خلل در فعالیتهای دانشجویی مستعدانبرتر است. بهعبارت دیگر، برخی منتقدان بر این باورند که این طرح دانشجو را از دانشگاه خارج کرده و توان و اندیشۀ آنان را در فعالیتی دیگر بکار میگیرد؛ در نتیجه به کیفیت و کمّیت فعالیتهای دانشجوی آسیب میرساند.
وی اضافه کرد: این در حالیاست که فعالیت در هستههای پژوهشی، فعالیتی آموزشی-پژوهشی در کنار فعالیتهای دانشجویی است. در واقع دانشجوی مستعدبرتر در اوقات فراغت از فعالیتهای دانشجویی، در این طرح حضور پیدا میکند.
سعادتفومنی با تأکید بر لزوم مهارتآموزی و توانافزایی مستعدانبرتر در هستههای پژوهشی، خاطرنشان کرد: کسب درآمد و یا رهآورد مالی هدف طرح شهید احمدیروشن نیست بلکه در این طرح فرد باید تلاش کند در سایۀ همکاری با صاحبان صنایع، متخصصان حوزههای عملیاتی و افراد باتجربۀ بخشهای صنعتی و شرکتداری، مهارتهای لازم برای کارِگروهی و کارآفرینی و یا ایجاد شرکتهای دانشبنیان را کسب کند. البته در این مدت از حمایتهای مادی بنیاد ملی نخبگان نیز برخوردار خواهد بود.
قائممقام بنیاد ملی نخبگان با بیان اینکه یکی از معضلات هستههای پژوهشی، عدموجود تخصص در بخشهای مدیریتی و مالی است، ادامه داد: هستهها باید از تخصصهای موردنیازِ متنوع و البته مرتبط برخوردار باشند تا دچار اختلال در فعالیتهای خود نشوند. از سوی دیگر، مستعدانبرتر در رشتههای مدیریتی و مالی، تحت حمایت بنیاد ملی نخبگان وجود دارند که حضورشان در هستههای پژوهشی هم سبب توانمندتر شدن آنان و هم رفع مشکلات هستههای پژوهشی در حوزههای مذکور شود.
وی کارِگروهی و تعامل را لازمۀ موفقیت هستههای پژوهشی دانست و گفت: علاوه بر اینکه اعضای هستهها باید با یکدیگر همکاری کنند، هستههای پژوهشی نیز می توانند با یکدیگر در تعامل و ارتباط باشند. چه بسا ایدهای کوچک که بتواند مشکل بزرگی را رفع کند. از سوی دیگر، باید دانست هرچه انتقال دادهها بیشتر شود، اطلاعات و دانش نیز افزایش مییابد.
سعادتفومنی بر لزوم ارتباط بیشتر هستههای پژوهشی با صنعت تأکید کرد و اظهار داشت: بنیاد ملی نخبگان برنامۀ بازدیدهای تخصصی را به عنوان یکی از اولویتهای فرهنگی خود برای برقراری ارتباط نظاممند و هدفمند مستعدانبرتر فعال در طرح شهید احمدیروشن در دستورکار خود قرار داده است که با موافقت مسؤول هستهها، اعضای هستههای پژوهشی میتوانند از صنایع و بخشهای مورد نیاز بازدید کنند.
قائممقام بنیاد ملی نخبگان در ادامه با بیان اینکه فعالیت در هستههای پژوهشی در امتیازات جوایز تحصیلی مستعدانبرتر محسوب میشود، یادآور شد: استعداد از دوران دانشآموزی بروز میکند و به تدریج تحت آموزش قرار میگیرد و سپس فرد مستعد وارد حوزۀ عملیاتی میشود و اگر توانست پس از تلاشهای بسیار، اثرگذاری بیبدیل یا کمبدیل در جامعه تخصصی خود بر جا بگذارد، به جرگۀ نخبگان وارد میشود. در این بین بنیاد ملی نخبگان یک نهاد تسهیلگر و البته حامی است. بنابراین حمایت منطقی از هستههای پژوهشی یکی از رسالتهای این نهاد است.
در ادامه این نشست، جلسۀ پرسش و پاسخ با حضور قائممقام بنیاد ملی نخبگان برگزار شد.
حضور یکی از متخصصان و افراد باتجربه صنعت در هستههای پژوهشی، برگزاری کارگاه و کلاس مهارتآموزی مدیریت پروژه و مباحث مالی و اداری، حمایت مالی بیشتر از هستههای پژوهشی، نقش مهم هستههای پژوهشی در توانمندتر شدن مستعدانبرتر، زمینهسازی برای گسترش حضور دانشجویان دورۀ کارشناسی در هستهها، افزایش تعامل وزارتخانهها و دستگاههای مرتبط با هستههای نخبگانی، افزایش تعداد بازدیدهای تخصصی به منظور آشنایی بیشتر با مشکلات و واقعیتهای موجود در صنعت، احصاء نیازهای واقعی جامعه و ارائه آن به هستههای پژوهشی، هویتبخشی به پروژههای تعریفشده از راه ارتباط بیشتر هستههای پژوهشی با بنیاد ملی نخبگان و فراهمکردن بستر مناسب برای حضور مستعدانبرتر رشتههای علومپایه در پروژههای صنعتی از مهمترین مباحث و سؤالات مطرحشده بود.
نشست هماندیشی «ملاحظات هستههای نخبگانی» در تاریخ 18 و 19 تیرماه با حضور دکتر سعادت و تعدادی از اعضای هستههای پژوهشی (طرح شهید احمدی روشن) در محل بنیاد ملی نخبگان برگزار شد.